Zicht op je belastingzaken met tarieven en cijfers van 2024

Nieuws

Elk jaar gelden nieuwe belastingtarieven. Dus ook in 2024. Er zijn nieuwe grensbedragen en de heffingskortingen zijn anders. Je vindt hier een overzicht van diverse bedragen en tarieven in 2024. Gebruik ze voor je financiële planning en belastingzaken.

Omzetbelasting (btw)

Omzetbelasting of btw is de belasting die je betaalt over je omzet. Het standaard btw-tarief is 21%. Je brengt de btw in rekening aan je klant. De btw die jij betaalt over kosten en investeringen, mag je terugvragen. Het verschil draag je af aan de Belastingdienst. Meestal per kwartaal. Voor sommige goederen en diensten geldt het verlaagde tarief van 9%, het 0%-tarief of een vrijstelling. Lees er meer over op de site van de Belastingdienst. Heb je per kalenderjaar minder dan 20.000 euro omzet? Dan kun je de kleineondernemersregeling (KOR) gebruiken. Je brengt dan geen btw meer in rekening aan je klanten. En betaalde btw kun je niet verrekenen. Laat je adviseren door je boekhouder, accountant of belastingadviseur of de KOR voor jou interessant is.

Inkomstenbelasting

Over je persoonlijke inkomen betaal je inkomstenbelasting (IB). Voor ondernemers met een eenmanszaak, vof of maatschap is er de ondernemersaftrek en mkb-winstvrijstelling. Je verlaagt hiermee de belastbare winst van je bedrijf. Zo betaal je minder belasting.

Tarief inkomstenbelasting

De verschillende vormen van persoonlijk inkomen worden in de inkomstenbelasting in afzonderlijke boxen belast. Lees hier verder…   (Bron: KvK)