KVK: Zzp’ers en klein mkb steeds positiever

Nieuws

Het gaat over het algemeen steeds beter met ondernemers. Gevraagd naar hoe het bedrijf ervoor staat, geven ze gemiddeld een 7,5 als rapportcijfer. Dat is een significante stijging ten opzichte van 2022, toen het gemiddelde een 7,2 was. Vooral de sectoren zakelijke dienstverlening en detailhandel zijn positiever.

Dit blijkt uit ‘Ondernemen in 2023’, een groot en representatief onderzoek van KVK onder 1.400 ondernemers. 77% van hen is zzp’er, nog eens 19% heeft een bedrijf met 2 tot 4 werknemers, de resterende 4% heeft 5 of meer werknemers. Het onderzoek liep van 6 tot 24 september. Ten opzichte van coronajaar 2020 is de stijging van het rapportcijfer nog sterker, toen was het gemiddelde een 6,8. Sinds 2020 is het aantal ondernemers dat hun bedrijfssituatie een onvoldoende geeft bijna gehalveerd (van 20% toen naar 11% in 2023). Anderzijds gaat het nog steeds één op de tien ondernemers niet goed. Zij geven hun bedrijfssituatie een onvoldoende. Dit speelt vooral in de horeca. Daar is het gemiddelde rapportcijfer met 6,9 het laagst van alle sectoren en geeft bijna een kwart van de ondernemers een onvoldoende.  
Welbevinden in de lift, horeca ook hier hekkensluiter
Ook met de ondernemer zelf gaat het over het algemeen steeds beter. Het eigen welbevinden wordt beoordeeld met een 7,7, een lichte toename in vergelijking met vorig jaar (7,5). De sterkste stijging is te zien bij ondernemers in de zakelijke dienstverlening (van 7,5 naar 7,9) en in sport, cultuur en recreatie (van 6,9 naar 7,5). Eén op de tien ondernemers geeft een 5 of lager, onder de horeca-ondernemers is dat zelfs één op de vijf. Spanning en stress zijn daarbij veelgehoorde klachten.
Toekomst
Ook de toekomst lijkt minder zorgelijk dan voorheen…  
Lees hier verder!
(Bron: KvK)