Belastingmaatregelen na de coronaperiode

Nieuws

Om je financiële lasten door de coronaperiode te verlichten, heeft de Belastingdienst een aantal tijdelijke regelingen in het leven geroepen. Een aantal maatregelen kun je voorlopig nog gebruiken. Andere regelingen zijn eerder gestopt. Bekijk het overzicht en kies welke maatregelen bij je situatie passen.
Rekentool inkomstenbelasting 2023
Check of je er op voor- of achteruit gaat.
Bereken zelf
Deze regelingen lopen nog:

Betalingsregeling belastingschuld

Heb je gebruik gemaakt van het betalingsuitstel van belastingen? Dan ontving je in april 2022 van de Belastingdienst een overzicht van de uitstaande belastingschuld. In het najaar van 2022 kreeg je een uitstelbeschikking. Daarin staat onder andere wanneer je moet gaan terugbetalen. Je hebt daarvoor vijf jaar de tijd. Lukt het je niet om in vijf jaar terug te betalen? Dan kun je de Belastingdienst verzoeken om de aflossingstermijn te verlengen naar zeven jaar. Dat kan alleen voor schulden van meer dan 10.000 euro. Je kunt het verzoek op elk moment in de periode van vijf jaar indienen. Uit je verzoek moet blijken dat je de schuld niet in vijf jaar maar wel in zeven jaar kunt aflossen. Je onderneming moet in de kern gezond zijn en alleen tijdelijke betalingsproblemen hebben. In de jaren voor corona moet je winst gemaakt hebben. Bij schulden vanaf 50.000 euro heeft de Belastingdienst meer onderbouwing nodig. Op verzoek kun je per kwartaal betalen in plaats van per maand.

Kom in actie bij betalingsachterstand

Heb je nog niet aan je betalingsverplichtingen voldaan? In april 2023 verstuurt de Belastingdienst brieven met de oproep om je achterstand in te lopen. Je kunt dan ook nog versoepelingen aanvragen. Lees verder op KvK..